U Zavidovićima održan prvi Međunarodni film festival ekologije i vode „Voda i čovjek“

Autori filmova i fotografija iz BiH, Srbije i Hrvatske, ukazali na značaj voda i posljedice nebrige očuvanja ovog resursa.

U Zavidovićima je, u organizaciji Centra za kulturu i kluba “Atom“, održan prvi Međunarodni film festival sporta i ekologije „Voda i čovjek“. Pokrovitelji događaja su Ministarstvo za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline ZE-DO kantona i  Općna Zavidovići.

S namjerom da se ukaže na značaj voda, odnosa čovjeka prema ovom daru prirode, značaju vodenog sporta i istraživačkog dijela, te promoviranju prirodnih ljepota, učešće na Festivalu uzeli su domaći autori i gosti iz Srbije i Hrvatske.

Program je bio podijeljen u dva dijela. Započeo je okruglim stolom na temu „Izvorište Suha-stanje i perspektive zaštite“. Fokus je bio na trenutnom stanju i mjerama zaštite  pomenutog izvorišta, sa kojeg se zavidovićka općina snadbijeva pitkom vodom.

Prvi dan Festivala, prikazani program je bio edukativnog karaktera, namijenjen djeci školskog uzrasta. U holu Centra za kulturu, postavljena je i izložba fotografija na temu „Voda i čovjek“, autora iz cijele BiH.

U takmičarskom dijelu film festivala, prikazano je 11 projekcija. Posjetioci su imali priliku uživati u dokumentarnim zapisima koji su prikazali ljepote obala, rijeka, kanjona, speleoloških objekata, manje ili više narušenih ljudskom nebrigom.

Žiri je u jakoj konkurenciji proglasio najuspješnije u kategorijama fotografije i filma, iz oblasti sporta i ekologije.

 

Treće mjesto u kategoriji fotografije, na temu ekologije, pripalo je Benjaminu Kikanoviću iz Tuzle, drugo, Senadu Huskiću iz Zavidovića, dok je prva nagrada uručena Belmi Džanan iz Kaknja.

U kategoriji sportske fotografije, treća nagrada dodijeljena je Predragu Savkoviću, druga je pripala Saneli Ćović iz Visokog, a prvo mjesto osvojila je fotografija Dženane Mujanović iz Zavidovića.

 

Nagrade za najbolje filmske projekcije iz oblasti sporta otišle su u ruke Emira Balića, za drugo i treće mjesto, dok je prva nagrada uručena Tihomiru Kovačeviću iz Zagreba, koji je osovjio i treće mjesto  u kategoriji filma, na temu ekologije.  Novčane nagrade se odrekao u korist kluba “Atom“, za nabavku podvodne kamere.

Druga nagrada za ekološki film „Drežanka“, pripala je autorima Jasminku Mulaomeroviću i Ilhanu Dervoviću, a prvolasirani u ovoj kategoriji je film „Rzav Veliki“ autora Ivana Nikolića i Dobrice Mitrovića iz Srbije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *