Historija sporta Zavidovića

Prvo sportsko društvo u Zavidovićima bio je fudbalski klub “Krivaja” koji je osnovan 1919. godine u kafani Mamila Mustafije. Zvanična skupština je održana 1921. godine. Tom prilikom za predsjednika je izabran Vlado Guteša. Na utakmice se znalo ići zaprežnim kolima. Tako je bilo kada se igrala utakmica u Doboju.

 

Dresovi su se šili od padobranskog platna a vojničke cipele prepravljane su u kopačke. U “Krivaji” su igrali književnik Hasan Kikić i revolucionar Hakija Raljević, a slavu ovog kluba pronijeli su braća Sead i Safet Sušić.

Zlatno doba FK “Krivaje” je period od 1933-1940. kada je bila među najboljim u BiH.

Pri društvu DTV “Partizan” 1952. godine se forimira RK “Krivaja” koja prvu zvaničnu utakmicu igra s rukometašima Doboja, u maju 1953. godine.  Od 1967. godine, rukometaši Zavidovića su u prvoj ligi, gdje su tokom osamdesetih godina u samom vrhu jugoslovenskog rukometa. Dragičević, Lavrnić, Paljar, meter, Timko, Mrkonja su igrali za jugosovensku reprezentaciju.

 

Ženska rukometna ekipa forimirana je 1954. godine i tokom šezdesetih i sedamdesetih godina bila je među vodećim klubovima u BiH.

Najveći uspjeh je polufinale gdje su izgubile od zagrebače “Trešnjevke”. U “Krivaji” je ponikla i igrala jedna od najboljih jugoslovenskih rukometašica Milenka Lukić Sladić.

Mežu starije sportove u Zavidovićima spadaju: kajak, kuglanje, atletika, šah, tenis, planinarstvo, lov, ribolov, a najmasovniji je bio DTV “Partizan” gdje se uz gimnastiku njegovao i višeboj.