Školski sport

U osnovnim i srednjim školama na području općine Zavidovići, u okviru nastave tjelesnog odgoja, organizovan je i rad školskih sportskih sekcija.

U 6 osnovnih škola djeluju sportske sekcije sa sa blizu 250 članova. U 3 srednje škole u sportske sekcije uključeno je oko 120 članova. Zastupljeni sportovi su: rukomet, nogomet, odbojka, košarka, stoni tenis, atletika, planinarstvo i šah.

Ove sekcije su važan sadržaj rada sa mladima školskog uzrasta, a ujedno su i izvor sportskih kadrova za naše sportske klubove. Sekcije svojim radom, uz redovan rad na tjelesnom odgoju, daju mogućnosti dobrih sportskih rezultata na takmičenjima škola na nivou općine, regije i šire.

Finansiranje rada školskih sportskih sekcija vrši se unutar sistema finansiranja u obrazovanju. Iz općinskih budžetskih sredstava sufinansira se rad Udruženja pedagoga fizičke kulture i organizacije sportske manifestacije Malih olimpijskih igara. Dok Male olimpijske igre se finasiraju iz Budžeta Zeničko-dobojskog kantona koji isto tako pokriva troškove odlaska pobjednika na Federalno i državno takmičenje.

Učenici osnovnih i srednjih škola su učesnici nekoliko važnih sportskih manifestacija na nivou općine: Memorijalna ulična trka povodom Dana općine, Međunarodna utrka ”Vivicitta” i memorijalni planinarski pohodi. Takođe pobjednici takmičenja „Malih olimpijskih igara“ učestvuju u na tekmičenjima na višim nivoima. Tokom 2016. godine odbojskaške selekcije O.Š. „Hajdarevići“ Zavidovići i Srednje mješovite škole ostvarili su zapažene rezultate na završnici federalnog i državnog takmičenja.